Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Για να είναι καλά το παιδί πρέπει να είναι καλά η μητέρα! Μέρος 1ο


Αφορμή για αυτή την ανάρτηση είναι η συζήτηση που είχα με μία φίλη πάνω στο θέμα του θηλασμού και την ψυχολογική πίεση που νιώθει η νέα μητέρα.

Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι "Ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το παιδί και τη μητέρα" και να προσθέσω "όσο παραμένουν και οι δύο υγιείς!"
Η υγεία δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχική. Πολύ σημαντικό κομμάτι για να υπάρξει επιτυχής εδραίωση θηλασμού είναι η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας, η οποία βάλλεται από την αστάθεια των ορμονών της, λόγω της εγκυμοσύνης. Η νέα μητέρα χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση και πολύ πείσμα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών, αλλά υπάρχουν φορές που αυτά δεν φτάνουν.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις της επιλόχειου κατάθλιψης, όπου ακόμα και αν υπάρξει επίτευξη των παραπάνω παραμέτρων μπορεί να μην είναι αρκετό για να υπάρξει αποκλειστικός θηλασμός. Μία μητέρα που έχει κατάθλιψη αν την αμελήσει ή προσπαθήσει να την καταπιέσει κάνει κακό όχι μόνο στην ίδια, αλλά και το μωρό της.

















Όπως αναφέρει ο Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος
"...
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ίδιο το μωρό στις περιπτώσεις όπου η μητέρα πάσχει από κατάθλιψη της λοχείας. Η μητέρα αισθάνεται ανεπαρκής, αβοήθητη και πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του μωρού. Γι αυτό και το ίδιο το μωρό μπορεί να προσπαθεί περισσότερο να αποσπάσει την προσοχή σας. Αν μείνετε χωρίς ιατρική βοήθεια ο κίνδυνος να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο μωρό είναι υπαρκτός. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι τα ακόλουθα:
·Δυσκολίες προσαρμογής στις αλλαγές περιβάλλοντος.
·Δεν θα μπορεί να αισθάνεται εύκολα ασφαλές στο περιβάλλον που ζει.
·Μειωμένη απόδοση στο σχολείο.
·Δυσκολίες στο σχολείο γιατί δε θα μπορεί να συγκεντρώνεται εύκολα.
..."


Φίλη μοιράστηκε μαζί μου την εμπειρία της και λέει:
"...νιώθεις ανεπαρκής μητέρα, δεν μπορείς να προσφέρεις στο παιδί σου όλα αυτά που θέλεις ή που θεωρεί η κοινωνία υποχρεωτικά να του προσφέρεις..."

Μπορώ να καταλάβω αυτά τα συναισθήματα. Ενώ ήμουν ενημερωμένη και είχα υποστήριξη ψυχολογική από τους δικούς μου και την παιδίατρο, ένιωσα αρκετές φορές να κλονίζεται η πίστη μου σε εμένα. Οι ορμόνες ανεβοκατέβαιναν, τα συναισθήματα χόρευαν πεντοζάλη και η αϋπνία ενέτεινε την κατάσταση. Φόβος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, τρόμος μήπως κάνω κακό στο μωρό... σκέψεις που διαδέχονταν η μία την άλλη σε κλάσματα δευτερολέπτου και ένιωθα να μην έχω κανένα έλεγχο της κατάστασης και αυτό με τρόμαζε ακόμα πιο πολύ.

Σε αυτές τις στιγμές χρειάστηκα βοήθεια!
Για μένα η λύση ήταν να τα συζητήσω, να τα εκφράσω όλα αυτά τα ανάκατα και συγκεχυμένα που ένιωθα και να τα ξεμπλέξω. Και φυσικά μεγάλο φάρμακο ο ύπνος, η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να αναλάβουν δράση οι γιαγιάδες και παππούδες. Τους άφηνα να χαρούν το εγγόνι και εγώ μάζευα δυνάμεις. 2-3 ώρες μπορεί να ακούγονται λίγες αλλά είναι αναγκαίες.


Αν διαπιστώσετε ότι η μητέρα δεν είναι καλά, επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας ιατρό ώστε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπάρχουν προς δύο βασικές κατευθύνσεις:
1η: συνέχιση του θηλασμού με ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία συμβατή με το θηλασμό αν χρειάζεται.
2η: διακοπή του θηλασμού για την προστασία της μητέρας και κατά συνέπεια και του μωρού.
Για αυτά θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά στην επόμενη ανάρτηση.

Όποια και αν είναι η απόφαση της μητέρας ας γίνει σεβαστή και να υπάρξει υποστήριξη χωρίς περιττή και άσκοπη κριτική.

Πάνω απ' όλα σημασία έχει η μητέρα και το παιδί να δεθούν συναισθηματικά και αυτό μπορεί να γίνει με και χωρίς θηλασμό!

 Είμαι και θα είμαι υπέρμαχος του θηλασμού, αλλά μόνο όταν είναι καλά και η μητέρα.



 Υ.Γ.
 Αυτή είναι μία ανάρτηση που την έχω γράψει καιρό τώρα αλλά δίσταζα να την ανεβάσω καθώς δεν είμαι ειδική στο θέμα. Ελπίζω να βοηθήσει χωρίς όμως να μπερδέψει. Πάντα να απευθύνεστε στον προσωπικό σας γιατρό.
 



Σύνταξη
Ειρήνη Λούκου

Πηγές
Μαρτυρία ανώνυμης φίλης
http://www.paidiatros.com/egkymosini/psyxologia/postpartum-depression
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=624283

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου