Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Aνακάλυψη από την Δρ. Φωτεινή Χασιώτου - Το μητρικό γάλα περιέχει βλαστοκύτταρα!

Το Marie Claire τον Ιούλιο του 2015 πήρε συνέντευξη από την βραβευμένη ερευνήτρια Δρ. Φωτεινή Χασιώτου-Kakulas, η οποία διευθύνει την ομάδα Κυτταρικής Βιολογίας επί του Ανθρώπινου Θηλασμού, του ομίλου ερευνών Hartmann Human Lactation Research group του UWA (chembiochem.uwa.edu.au/research/human-lactation ). Όπως επίσης και την ερευνητικής ομάδας που διερευνά τα αίτια της  εμφάνισης του καρκίνου -κυρίως του στήθους και του εγκεφάλου.


.....
Γιατί η ανακάλυψή βλαστικών κυττάρων στο μητρικό γάλα είναι πρωτοποριακή. Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει κύτταρα από τη δεκαετία του 1840. Παρ΄όλ΄αυτά μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν ήταν ξεκάθαρο τι κύτταρα ήταν και υπήρχε αντιπαράθεση στη βιβλιογραφία. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναλύσουμε αυτά τα κύτταρα με πιο ακριβείς τεχνικές και μέσω της μοριακής βιολογίας να κοιτάξουμε στα γονίδια που εκδηλώνουν. Τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να δείξουμε πως το μητρικό γάλα είναι ένα πολύ ετερογενές υγρό με την έννοια της κυτταρικής σύνθεσης, περιλαμβάνοντας όχι μόνο επιθήλια κύτταρα αλλά και του ανοσοποιητικού, αλλά επίσης με μια ολοκληρωμένη κυτταρική ιεραρχία που ξεκινά από τα βλαστικά κύτταρα ως τα πλήρως διαφοροποιημένα κύτταρα που παράγουν γάλα. Και αυτή η κυτταρική σύνθεση δεν είναι σταθερή αλλά αρκετά δραστήρια ώστε να αλλάζει ανταποκρινόμενη στη σίτιση και πολλούς ακόμα παράγοντες. Έτσι, το μητρικό γάλα είναι πολύ ευπροσάρμοστο, πράγμα που δεν ισχύει με τεχνητές φόρμουλες για βρέφη. Τα βλαστικά κύτταρα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν μόνο στο φρέσκο μητρικό γάλα και μοιάζει να μεταφέρονται στα βρέφη και να ενσωματώνονται με τους ιστούς τους. Αυτά τα βλαστοκύτταρα του γάλακτος έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους  κυττάρων και αυτό είναι που κάνει την ανακάλυψη τόσο πρωτοποριακή με την έννοια των πιθανών χρήσεών τους στη θεραπεία βρεφικών και δυνητικά και παθήσεων των ενηλίκων.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος της δουλειάς σας; Να παρατηρώ ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος στο μικροσκόπιο. Είναι πραγματικά συναρπαστικό να μπορείς να δεις τα ζωντανά κύτταρα μητρικού γάλακτος, και ειδικά τα βλαστοκύτταρα, τα οποία στης συνέχεια διχοτομούνται και δημιουργούν μικρούς μαστικούς ιστούς μέσα στα τρυβλία καλλιέργειας ικανούς να συνθέσουν γάλα. Με κάνει να αναρωτιέμαι πόσα ακόμα δεν έχω ακόμα ανακαλύψει μέσα σε αυτό το λευκό υγρό. Επίσης απολαμβάνω πραγματικά την αλληλεπίδραση με τις θηλάζουσες και τα μωρά τους, που συμμετέχουν στις μελέτες μας. Παίρνω ένα κομμάτι και από τους δυο κόσμους, την εργαστηριακή εμπειρία και την κοινωνική, το οποίο βρίσκω πολύ ικανοποιητικό.

.....
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη μέση μητέρα; Να θηλάζει για όσο περισσότερο μπορεί προσφέροντας το στήθος της ή όσο περισσότερο φρέσκο μητρικό γάλα γίνεται. Έτσι δεν ωφελείται μόνο το μωρό αλλά και οι ίδιες ποικιλοτρόπως. Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει πλήρως τη σημασία που έχει για το μωρό η ύπαρξη των βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα αλλά  είμαι βέβαιη πως η λειτουργία τους είναι σημαντική επειδή τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία. Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος.  


Ολόκληρη η συνέντευξη βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Ελληνίδα βιολόγος ανακαλύπτει βλαστοκύτταρα στο μητρικό γάλα.



Σύνταξη Ανάρτησης
Λούκου Ειρήνη

Σύνταξη Συνέντευξης
Βιβή Μωραΐτου

Πηγή 
www.marieclaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου